Blankenweg 11 4612 RC Bergen op Zoom
+31 (0) 164 288 000

Geschiedenis

1933
De start van Meeus Transport

Wat als je erachter komt dat jouw boerenproduct steeds niet of nauwelijks op tijd op de bestemming aankomt? Dan koop je naast je product toch gewoon óók de vrachtwagen en ga je zelf rijden? Dit verhaal is geen grappig fabeltje, maar de start van Meeus Transport.
Even terug naar het begin. Het is 1933 als A.P. Meeus het boerenbedrijf van zijn ouders overneemt. De familie richt zich op de kersenhandel. Maar als A.P. merkt dat zijn handel vanuit het Belgische Sint Truiden niet of nauwelijks op tijd op de Bredase markt aankomt, besluit hij het heft zelf in handen te nemen. Hij koopt naast zijn gebruikelijke partij kersen óók de vrachtwagen waarop deze geladen worden. Al snel komt hij erachter dat het vervoer van de kersen lucratiever is dan de handel in kersen zelf. En zo geschiedde…

1940-1944
Meeus in de Tweede Wereldoorlog

Al snel ligt er een basis voor een bloeiend bedrijf in vrachtverkeer. Toch is het niet altijd rozengeur en maneschijn. In de Tweede Wereldoorlog wordt het wagenpark van Meeus Transport geconfisqueerd door de Duitsers. Na de bezetting wordt er opnieuw opgestart, met slechts één auto.

1963
Oprichting Meeus France S.A.R.L.

Steeds vaker worden producten op grotere schaal vervoerd. Zo wordt in 1963 de eerste transport uitgevoerd voor Bruynzeel Keukens. Van Bergen op Zoom naar IJlst in Friesland. Meeus Transport groeit met de industrie mee, zelfs internationaal. In 1965 opent Meeus dan ook een eerste bedrijf in Parijs, met een Franse bedrijfsleider aan het hoofd. Het blijkt de basis voor wat Meeus Transport nu is: vervoerder van en naar Frankrijk.

1967
Nieuwe locatie voor Meeus Transport aan de Theodorushaven

Met de komst van zoon Do Meeus als nieuwe eigenaar van Meeus Transport, wordt er uitgeweken naar een nieuwe locatie: de Theodorushaven in Bergen op Zoom. Het industriegebied bloeit al snel op met grote bedrijven als Cargill, General Electric en Akzo coatings. Als Do Meeus hoort dat hij zich met zijn bedrijf niet mag vestigen op het nieuwe industrieterrein in Bergen op Zoom omdat het een dienstverlenend bedrijf is, besluit hij het bedrijf uit te bouwen: Mepavex Logistics wordt geboren. Een bedrijf gericht op de op- en overslag van goederen.

1987
Overname DARVI Transport

In 1987 doet zich een mooie kans voor: het bedrijf DARVI Transport komt in de verkoop. Voor Do Meeus wederom een mooie kans op uitbreiding van zijn Meeus Group. Met Meeus Transport ligt de focus op Frankrijk, met DARVI ligt er een focus op Benelux.

1997
Overname Hartog & Bikker

Voor het familiebedrijf Hartog & Bikker is er in 1997 nog één erfgenaam over, maar als de betreffende zoon aangeeft er geen heil in te zien, doet zich wederom een kans voor Meeus voor. Op 11 november 1997 voegt ook Hartog & Bikker, gevestigd in Vuren, zich bij de Meeus Group.

2006
Oprichting Markiezaat Containter Terminal

In 2006 staat er weer een uitdaging te wachten voor de Meeus Group: de Markiezaat Container Terminal wordt opgericht. Mepavex Logistics profiteert hiermee van de perfecte ligging tussen de havens van Rotterdam en Antwerpen.

Freight management

2010
Oprichting Meeus Freight Management

Steeds vaker horen de mensen van Meeus Transport dat er behoefte is aan een grotere geografische spreiding. Om die reden wordt Meeus Freight Managament opgericht. Met deze tak binnen Meeus Transport kan er naar andere landen dan Frankrijk worden gereden binnen Europa.

2013
Aankoop 14 ha. grond

Met de aankoop van nog eens 14 hectare grond, bestrijkt het totale Meeus terrein 40 ha. in Bergen op Zoom. Het is het laatste stuk beschikbare grond op het industrieterrein aan de Theodorushaven.

2021
Overname door H.Essers

Meeus Transport wordt in 2021 overgenomen door H.Essers. Toon Meeus verlaat hiermee als derde generatie het familiebedrijf en draagt het stokje over aan de Belgische logistieke dienstverlener. De naam Meeus Transport blijft behouden.