Blankenweg 11 4612 RC Bergen op Zoom
+31 (0) 164 288 000

Willem-Jan

‘Het is een heel apart leven als chauffeur, maar zo avontuurlijk!’Elke dag ontmoet je andere mensen. Elke dag eet je in een ander restaurant. Elke dag rij je over andere wegen. Elke dag zijn de weersomstandigheden anders. Geen dag is hetzelfde, en dat is kort samengevat waarom Willem-Jan op zijn 21e koos voor een carrière als chauffeur. Tot op de dag van vandaag is hij dankbaar dat hij deze uitdagende baan voor Meeus Transport mag beoefenen.

Aan avonturen geen gebrek, Willem-Jan raakt niet uitgepraat over de talloze mooie momenten die hij onderweg beleeft. As we speak verblijft hij in Nantes, Frankrijk. Willem-Jan: “Ik blijf me keer op keer verbazen hoe mooi het Franse land is: de omgeving, de bergen waar je langsrijdt. Rondom de feestdagen heerst er zo’n fijne sfeer. De gezellige stadjes zijn prachtig aangekleed, overal zie je kerstbomen met verlichting en versieringen.”

Avontuur aangaan

Tijden veranderen, ook op de weg naar Frankrijk: “Vroeger had je nog geen navigatie. Je moest de route naar Bordeaux op de kaart uitstippelen en als je het even niet meer wist de plaatselijke bakker naar de weg vragen. Of een voorbijganger, die vervolgens het laatste stukje voor je uit reed. Dan zwaaide en toeterde ik ze toe, en dan had ik het toch weer voor elkaar! Dat had ook wel wat… Gewoon het avontuur aan durven gaan en maar zien waar je terechtkomt. Dat was altijd opnieuw spannend! Nu gaat dat allemaal veel makkelijker. Je rijdt op de navigatie, download een app waar je alle wegrestaurants in Frankrijk kunt bekijken. In de ochtend weet ik al waar ik ‘s avonds ga eten. Dat is de ervaring die je hebt!”

Fluitend de weg op

Hoe een werkweek van een chauffeur bij Meeus eruitziet? “Zo’n 95% van mijn ritten rijd ik op Frankrijk. Daar verblijf ik vier van de vijf werkdagen per week. Hoewel je als chauffeur veel vrijheid hebt, moet je wel tegen de eenzaamheid overdag kunnen. Je zit alleen in de wagen. In principe kan ik doen wat ik wil. Een koffiepauze nemen wanneer ik daar zin in heb. Een eindje wandelen. Tussendoor boodschappen doen, ik ben zelfs wel eens naar de kapper gegaan. Maar je moet er wel zelf wat van maken. Er zijn collega’s die dagenlang verblijven in de vrachtwagen, dat is niks voor mij. Ik ga er graag op uit: op zoek naar avontuur, foto’s maken tijdens mooie wandelingen en deze delen met het thuisfront. Een krantje lezen die mijn moeder wekelijks voor mij opspaart en meegeeft.” Als blijkt dat Willem-Jan in Nantes te vroeg op de plek van bestemming aankomt, zorgt hij voor vermaak. “We rijden zo efficiënt mogelijk en vooral over snelwegen. De wegen van vroeger zien we amper nog. Maar zoals nu, als ik tijd over heb, dan besluit ik wel binnendoor te rijden. Dan ik ga fluitend de weg op!”

Verhalen ophalen

Je kiest voor deze baan als je graag onderweg bent. Maar zeker het contact met de andere chauffeurs en de gastvrijheid van de mensen in Frankrijk zijn een belangrijke reden dat Willem-Jan zijn beroep nog altijd met plezier beoefent. ‘Hé Willem, dat is lang geleden dat ik je gezien heb!’, hoort hij zo nu en dan. “Doordat ik dit werk zolang doe, kennen andere chauffeurs je van gezicht en verhalen. Onder het genot van een heerlijk buffet van salades vooraf, een hoofdgerecht, een plateau van kaas en dessert na, haal je samen verhalen op. Natuurlijk met een lekker flesje wijn erbij. In Nederland zit je aan tafel met je telefoon in de hand, hier is de saamhorigheid nog voelbaar.”

Verzorgd de weg op

Willem-Jan weet inmiddels een juiste balans tussen werk en privé te vinden. “Veel mensen denken bij een chauffeur aan iemand die onverzorgd in een jogging de weg opgaat. Nou, deze chauffeur gaat ‘s ochtends toch gewoon lekker douchen en tandjes poetsen hoor. Ik ken genoeg chauffeurs die dit werk in een trui en blouse doen. Maar natuurlijk zie ik ook de keerzijde van de medaille: chauffeurs die uitstappen en eruitzien alsof ze net zijn wakker geworden. Ik vind dat persoonlijk niet nodig, dat ligt puur aan jezelf!” Hoewel Willem-Jan doordeweeks veel van huis is, heeft hij hierin een fijne balans met het thuisfront gevonden. “Tegenwoordig kun je met je vrouw en kinderen bellen, appen, Facebooken. De contacten zijn veel makkelijker. Dat je elkaar nu op de hoogte kunt houden van hoe de dag verloopt, daar ben ik heel blij mee!”

Terug naar de gezichten van Meeus